Ruskin Place Townhouse by
Alexander Gorlin Architects

This house was conceived both as a critique of the architectural style that developed at Seaside as well as an affirmation of its urban plan.  A corner unit, the house opens up on the diagonal to Ruskin Place.  It also faces a small, forested public park.  The public gesture of an open stair leading to the living area above the shop recalls the open loggias of Italian houses on piazzas as well as the traditional brownstone stoop, a place for public interaction.  The double-height glass cube of the living area both frames a view of the square and creates an intermediary zone between the public space and the internal private realm.  An internal facade faces the living area, behind which the master bedroom opens out to a terrace facing west.

Image 1 / 10
close
next
previous