Aldrich Museum by
Alexander Gorlin Architects

Winner of the Chicago Athenaeum Architecture Award, the proposal for the Aldrich Museum of Contemporary Art fulfills the Museum’s distinctive mission as a Kunsthalle, a gallery for temporary exhibits. Utilizing both the pastoral setting and existing historic core of the gallery, the concept of the plan skewers time and space by linking the original eighteenth century house with a nineteenth century glass gallery. Slicing through the recent addition into the new wing, the gallery dissolves into the landscape through a roof of folding planes that press onto the site itself. Upper and lower sculpture terraces of stone paving and low fieldstone walls divide the site while providing a post-cubist version of the rolling farms and fields of Connecticut. The geometricized terraces culminate with an amphitheater situated at the lowermost portion of the landscaped green. Specific but open-ended locations for sculpture exist among a lightly structured exterior spatial context.

Image 1 / 3
close
next
previous